Dhamaru hand-trommel
lang-leven knoop
Tibetaanse Lamadans

&
Zandmandala's

Tibetaanse lange hoorn
       

  Lamadansen



Foto Harold Makaske
Dans van de skeletten

   

 

 

Met langzame passen en trage armbewegingen beweegt de danser over het podium, onherkenbaar onder zijn grotesk masker en zijn omvangrijk kostuum. Dan weer worden zijn bewegingen fel en snel. Hoorngeschal klinkt in vele toonaarden, ritmisch begeleid door drums en cimbalen…

Een verhaal over de archetypische strijd tussen goed en kwaad

Cham, zo luidt de traditionele naam waaronder de lamadansen in Tibet al eeuwen worden beoefend. Oorspronkelijk maken de lamadansen deel uit van uitgebreide tantrische rituelen, en zijn een ongewone vorm van meditatie.

Een lamadansvoorstelling bestaat uit een serie dansen die ieder een eigen verhaal vertellen. Centraal in de verhalen staat de strijd tegen het uiterlijke en het innerlijke kwaad. Zo kan een dans gaan over de nare gevolgen van een emotie als woede of jaloezie, of over een boodschap van de ‘dakini’s’ (hemelse boodschappers). Ook de strijd tussen goed en kwaad in de bardo - de staat tussen sterven en wedergeboorte - is een regelmatig terugkerend onderwerp.

In balans

Het vereist een gedegen training om de zware, kostbare kostuums en maskers in balans te houden. Er is niet alleen atletische kracht voor nodig, maar ook een ijzeren concentratie. De focus ligt namelijk niet op sensationele bewegingen, maar op het uitdrukken van spirituele energie. Iedere beweging heeft grote symbolische betekenis.

Het kijken naar een lamadans wordt als heilzaam beschouwd. Alle omgevingselementen worden in de dans met elkaar in evenwicht gebracht en daarmee worden ziektes uit de weg geruimd en kwade invloeden gezuiverd.

Voor een verslag en meer foto's, zie zandmandala.blogspot.com.

   
Foto Harold Makaske
Dans van de Dakini's

Foto's © Harold Makaske