Dhamaru hand-trommel
lang-leven knoop
Tibetaanse Lamadans

&
Zandmandala's

Tibetaanse lange hoorn
       

  Waarom deze website?

Het chod ritueel, om onthechting te oefenen

We hebben twee belangrijke doelen: 

Verdwijnende cultuur

Ten eerste willen we u graag laten kennismaken met de bijzondere aspecten van de Tibetaanse cultuur en religie. Na de bezetting van Tibet door China dreigen die in het land van herkomst geheel te verdwijnen.

Noodlijdende kloosters

Ten tweede vestigen we graag de aandacht op de noodlijdende kloosters van Tibetaanse vluchtelingen in India, en in het bijzonder het Ganden klooster, dat gelegen is in een Tibetaans vluchgtelingenkamp in het zuiden van India.

Het oude Gaden klooster voor de culturele revolutie

 

Het Ganden Jangtse Klooster

Tibet had drie grote kloosteruniversiteiten: Sera, Drepung en Ganden . Het Ganden Klooster was een zeer prominente onderwijsinstelling in Lhasa, de hoofdstad van Tibet. Het werd gesticht door Lama Tsong Khapa, de oprichter van de Gelugpa-traditie waartoe ook Z.H. de Dalai Lama behoort.

 

De Ganden kloosteruniversiteit in Tibet met 6000 studenten en 16 colleges. Foto van voor 1959.

Gaden klooster in ruines, foto 1985
Na de bezetting van Tibet door de Chinezen voelden veel monniken zich genoodzaakt naar India te vluchten. Daar werden ze welwillend ontvangen door de Indiase regering, die hen later ook stukken land aanbood op verschillende plaatsen in India. Op deze stukken land werden de kloosteruniversiteiten herbouwd. Zo herrees het Ganden Klooster in Mundgod, Zuid-India. Heel gemakkelijk ging dat echter niet. Het land was niet gemakkelijk te bewerken en gevaarlijke wilde dieren lagen voortdurend op de loer. Ook werden de vluchtelingen veelvuldig geconfronteerd met de gevolgen van ziekten waarvoor ze in Tibet niet hoefden te vrezen en met geestelijke trauma’s.
Het Ganden klooster in 1985, op enkele nieuwe gebouwen na, een gigantische ruine.
Het nieuwe Gaden klooster in India

De kloosteruniversiteit van Ganden
herbouwd in India.

Inmiddels bestaat het nieuwe Ganden Klooster uit twee afdelingen, het Ganden Shartse en het Ganden Jangtse. De condities in deze kloosters zijn echter nog steeds zeer noodlijdend. Meer dan 2000 monniken, van kind tot bejaard, leven samen in overbevolkte kamers en krijgen vaak onvoldoende te eten. Desondanks zijn ze toegewijd aan hun studie en hun beoefening van de Tibetaans boeddhistische filosofie.

Het Ganden klooster bestaat uit verschillende 'huizen' of Khamtsen. De monniken die in Nederland in 2008 op bezoek zijn, behoren tot het Gajang Tsawa Khamtsen met ruim 300 monniken.

De Stichting Dhonden probeert de monniken met uw steun te helpen.